Fulladás, félrenyelés

Gyermekeknél a légutak még olyan kisméretűek, hogy az étel, vagy egyéb apró tárgy, amit hajlamosak a szájukba tenni, könnyebben fulladást okozhat. Számos, a gyermekek számára vonzó és ezáltal veszélyes tárgyat tartunk a házban és a ház körül. Vegyük hát sorra, hogy milyen óvintézkedések betartásával előzhetőek meg a félrenyeléses és fulladásos balesetek, illetve mi a teendő vészhelyzet esetén.

 

Gyermekbalesetek – fulladás, félrenyelés

Ahhoz, hogy megvédhessük gyermekünket a fulladástól tudnunk kell először is, hogy mi okozhatja azt.

 

Ételek

A gyermekek fogazata csak 3-4 éves koruk körül lesz olyan fejlett, hogy képesek legyenek az ételt megfelelően megrágni. Ezért etetésnél a következőkre kell figyelni:

Ne adjunk olyan élelmiszert a gyermeknek, amelyet nem tud alaposan megrágni. 10585739 10202426738691475 2028193351 n A nagyobb darabokat könnyen félrenyelhetik.

A hús és virsliféléket vágjuk egészen apró darabokra, és távolítsuk el a bőrt.

Az olyan kemény állagú zöldségeket, gyümölcsöket, mint a répa, alma, zeller lehetőleg reszeljük le, pürésítsük, de semmiképpen ne adjuk nyersen felszeletelve. A cseresznyét, meggyet, sárgadinnyét mindig magozzuk ki.

Nagyon kis gyermekeknek ne adjunk diót és egyéb olajos magvakat, legfeljebb megdarálva.

5 év alatti gyermekek ne kapjanak pattogatott kukoricát, chipset, ropit.

A csontokat, halszálkát mindig távolítsuk el a gyermek ételéből.

Vegyük rá a kicsiket, hogy nyugodtan ülve egyenek és igyanak, rohangálás közben ugyanis nagyobb a félrenyelés esélye.

Soha ne hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül miközben eszik.

Ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy megegyen olyasmit, amit nem szeretne.

Nagyobb gyermekeknek tanítsuk meg, hogy ne adjanak kekszet, magokat, kemény cukorkát a kicsiknek.

 

Játékok és egyéb apró tárgyak

Figyeljünk rá, hogy a gyermek ne tudja elérni az apró tárgyakat, mint a pénzérmék, gombok, gyöngyök, golyók, elemek, növényi levelek. 10592180 10202426738531471 352767379 n

Ne vegyünk olyan játékot, amely babszemekkel, vagy polisztirol gyöngyökkel van kitömve, ezeket a gyermekek előszeretettel nyelik le, vagy dugják az orrukba.

A játékok apró alkatrészei (lásd csokitojás) könnyen lenyelhetőek, 3 év alatti gyermekeknek sose adjunk ilyeneket. Nézzük meg a játék címkéjén, hogy mekkora gyermekeknek ajánlják, a balesetveszélyes apróbb részek ugyanis nem mindig feltűnőek.

Ha a játékról letörik egy alkatrész, dobjuk ki, időnként vizsgáljuk át a gyermek játékait, hogy nem lötyög-e rajta valami.

A lufi is veszélyes lehet, mert ha harapdálják könnyen kidurran, és lenyelhetik a darabjait. Felügyelet nélkül ne játszanak a lufival.

 

Műanyagok

muanyagA nejlonzacskók különösen veszélyesek, ha a gyermek a fejére húzza fulladást okozhat.

Mindig kössünk csomót a nejlonzacskóra mielőtt eltesszük, illetve ügyeljünk rá,

hogy a gyermek ne érhesse el. Mindenféle műanyag csomagolást azonnal dobjunk ki,

miután eltávolítottuk.

 

 

 

Zsinórok, vezetékek, egyéb veszélyek

Mielőtt lefektetjük a kicsit, távolítsuk el a madzagokat, szalagokat a ruhájából. A laza vállpánt is veszélyes lehet.

10596266 10202426738611473 833814064 nA függöny- és redőnyzsinórt, vezetékeket mindig úgy helyezzük el, hogy a gyermek ne érhesse el.

A kisbabáknak általában szükségtelen a párna, ha mégis használunk, akkor az legyen lapos és kemény.

Óvatosan használjuk a hintőport, a finom port ugyanis a baba belélegezheti.

A babakocsit mindig fedjük le, mert állatok mászhatnak bele, és ráfekhetnek a baba arcára.

Az ágy rácsai közti rés akkora legyen, hogy a gyermek ne tudja kidugni rajta a fejét.

 

 

Elsősegélynyújtás

• Ne essünk pánikba, ha a gyermek képes lélegezni, beindul nála a köhögési reflex és a kiáramló levegő általában eltávolítja az idegentestet a légútból.

• Ne ütögessük a gyermek hátát ha ül, ugyanis lehet, hogy pont ezáltal kerül a tárgy olyan helyre, hogy elzárja a levegő útját.

• Ne próbáljuk eltávolítani a tárgyat az ujjainkkal, így még beljebb kerülhet a légutakban.

• A kisbabákat fektessük hassal az alkarunkra, a mellkast támasszuk meg a tenyerünkkel, úgy, hogy a fej enyhén lógjon. Ezután üssünk 4-szer a hátára a lapockák közé.

• A kisgyermeket hasaltassuk a térdünkre és járjunk el hasonlóképpen.

• Nagyobb (6 éves kor feletti) gyermekeknél alkalmazható a Heimlich-féle műfogás. Ekkor hátulról átkaroljuk a gyermeket, a bal kezünket ökölbe szorítjuk, és a szegycsont alá helyezzük, a jobbal pedig átfogjuk az öklünket, majd határozottan nyomást gyakorlunk befelé és felfelé. Szükség esetén ismételjük meg a mozdulatot.

• Ha a légutak ismét szabaddá váltak, figyeljük, hogy stabilizálódik-e a gyermek légzése, ha nem azonnal hívjunk mentőt.

• Ha a gyermek gyaníthatóan lenyelt, vagy az orrába, fülébe dugott valamit, azonnal forduljunk orvoshoz. Gondoljunk arra, hogy a gyermek esetleg lenyelt valamit, ha erősen köhög, zihál, kapkodja a levegőt.

 


2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

 
A Nap kel 05:49-kor,
nyugszik 19:49-kor.
 

 
Holnap
Konrád
napja lesz.

Termék felhő

babaágy, kiságy, kombiágy, maxi kombiágy, szekrény, pelenkázó komód, járóka, babakocsi, fa- és műanyag etetőszék, utazóágy, babahordozó, gyerekülés, bébikomp, bébi ágynemű, textilpelenka, mosható pelenka, eldobható pelenka, kókuszmatrac, szivacsmatrac, légzésfigyelő, bébiőr, digitális babamérleg, elektromos sterilizáló, mikrosterilizáló, párásító, elektromos mellszívó, mechanikus mellszívó, műanyag orrszívó, üveg orrszívó, kád, kádállvány, játszószőnyeg, lázmérő, takaró, babaruha, bundazsák, dekormatrica, cumi, testvérfellépő, keresztelő ruha